Sursele păgâne:
Mara Bar-Serapion (prizonier iudeu), după 73 d.Hr. (Răstignirea și căderea Ierusalimului)
„Ce avantaj au avut iudeii de la executarea regelui lor înțelept? Doar că după aceasta regatul lor a fost desființat... Și nici regele lor înțelept nu e mort, datorită „legii noi” pe care a stabilit-o.” „Scrisoarea lui Mara Bar Serapion către fiul lui”, găsită într-o copie datând din sec. VI, la mănăstirea Sf. Maria Deipara, Egipt.
Thallus (52 d.Hr.), Istorii; citat de Iulius Africanus (220 d.Hr.), în „Istoria lumii”.
„Peste toată lumea a venit o beznă înfricoșătoare. Multe stânci s-au despicat de un cutremur, și multe locuri din Iudea și alte districte au fost dărâmate. Mi se pare foarte nerezonabil cum Thallus, în a treia carte a istoriilor sale, încerca să explice acest întuneric drept o eclipsă de soare. Doar Iudeii celebrau Paștele lor în ziua a 14-a conform poziției lunii, iar moartea Domnului nostru cade cu o zi înainte de Paște. Pe când o eclipsă de soare poate avea loc doar când luna se interpune soarelui. Cum poate atunci o eclipsă să aibă loc când luna este în directă opoziție cu soarele”.
Phlegon (130 d.Hr.), menționat de Iulius Africanus (220 d.Hr.), în Istoria lumii” și Origen (250 d.Hr.) în Contra lui Celsus, cartea a 2-a
„Flegon notează că, în vremea lui Tiberius Cezar, în timp de lună plină, a fost o eclipsă totală de soare, de la ora 6 până la ora 9. E evident că el n-avea cunoștință de vreun asemenea eveniment petrecut mai înainte.”
„Despre întunecarea soarelui, care a avut loc în timpul lui Tiberiu Cezar, în timpul căruia Isus a fost răstignit și cutremurul mare care a avut loc atunci, Flegon – cred – a scris un raport în cartea a 13-a sau a 14-a a Cronicilor sale”
Cornelius Tacitus, (112 d.Hr.) în Anale, cartea15, cap. 44,
„Ca să stingă zvonurile (de a fi dat el însuși foc Romei) Nero a dat vina și a pedepsit cu cea mai perversă cruzime o clasă de oameni pe care poporul îi numea „creștini”. Christos, originatorul numelui, a suferit pedeapsa cu moartea în timpul lui Tiberius, prin sentința procuratorului Pontius Pilatus. Superstiția dăunătoare a fost oprită pentru moment, doar ca să izbucnească încă o dată, nu doar în Iudea, locul de origine a răului, ci până și în capitală, unde toate lucrurile oribile sau rușinoase care sunt în lume se strâng și devin populare.”
Lucian de Samosata, (175 d.Hr.) „Moartea lui Peregrinus.”
„Creștinii... încă se închină la omul care a fost răstignit în Palestina pentru că a introdus noul său cult în lume. I-a convins că sunt nemuritori pentru totdeauna – ceea ce explica disprețul pentru moarte și dispoziția de sacrificiu atât de comun între ei. Legiuitorul lor i-a făcut să creacă că toți sunt frați din clipa în care sunt convertiți, abjurându-se de zeii greci și adorând pe Sofistul acela răstignit și trăind sub legile lui. De aceea ei disprețuiesc toate lucrurile fără discernământ considerându-le proprietate comună, ei primind astfel de doctrine tradiționale fără nici o dovadă clară.”
Pliniu cel Tânăr, (112 d.Hr.) Scrisori, secț.10, scris. 96-97.
N-am participat niciodată la procesele creștinilor. De aceea nu cunosc ce ofense se pedepsesc sau se investighează... În cazul celor ce mi-au fost denunțați a fi creștini, i-am interogat... Pe cei care au persistat, i-am executat... Pe cei care negau că sunt sau au fost creștini, după ce au invocat zeii... și mai ales după ce au blestemat pe Hristos – lucru pe care niciodată nu-l fac cei ce sunt cu adevărat creștini, am socotit să-i slobozesc...”
Suetoniu, (120 d.Hr.) The Deified Claudius 25.4, Cartea a 5-a din „Viața cezarilor”
„Pentru că iudeii produceau tulburare în mod constant, la instigarea lui Chrestus, el (Claudiu) i-a izgonit din Roma”
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu