Ce a adus nou SINODUL DE LA NICEEA, 325 d.Hr. ?
Subiectele dezbătute sunt consemnate în cele 20 de „canoane” ale sinodului de la Niceea (325), după cum urmează:
1) erezia lui Arie;
2) schisma lui Meletie ;
3) data serbării paștelor.
4) hirotonirea episcopilor
5) reprimirea celor excluși
6) prerogativele episcopului de Alexandria
7) responsabilitățile episcopului de Ierusalim
8) limitarea la un episcop de oraș
9) eliminarea celor hirotoniți nelegitim
10) caterisirea celor căzuți în păcat
11) tot despre cei căzuți
12) tratarea soldaților creștini
13) merindea celor ce mor
14) perioada de pocăință a păcătoșilor
15) legarea preoților de oraș
16) hirotonirea doar în orașul de reședință
17) caterisirea clericilor cămătari
18) interzicerea diaconilor să împărtășească preoți
19) rebotezarea paulicienilor
20) neîngenuncherea în zi de duminică și sărbători
APOCRIFELE
În decembrie 1945, doi egipteni - pe când săpau după îngrășământ într-un sit părăsit din dreptul Nilului superio - au dat de un vas de lut îngropat. Spărgând oala, în loc de comoară au găsit 52 de „cărți”, reprezentând manuscrise gnostice din secolul IV d.Hr. Această „biblioteca de la Nag Hammadi” a adus lumină deplină privind natura apocrifelor Noului Testament.
Încă de la începutul secolului II, acestea au început să inunde creștinismul. Devierile teologice le-au plasat în categoria „apocrife”, adică oculte sau secrete. Ele pretind a fi opera unui „apostol / ucenic”; sunt datate după 150 d.Hr.; se deosebesc de cărțile canonice prin faptul că prezintă un Isus mistic, ne-uman, care nu moare și nu învie; și tratează subiecte bizare pline de filosofii gnostice în care abundă elementul fantezist, suprareal, mitologic.
Se cunosc peste 100 de apocrife. Pentru edificare, iată câteva exemple:
Evanghelia lui Toma (150 d.Hr.) Pe lângă pasaje împrumutate din evangheliile canonice, scrierea abundă în aforisme cu conținut mistic oscilând între absurd și ridicol, precum:
7. Iisus a spus: „Ferice de leul mâncat de om, căci leul se va face om. Dar vai de omul pe care-l mănâncă leul, căci el va deveni leu.”
22. „Când veți face ...ca bărbatul să nu mai fie bărbat și femeia să nu mai fie femeie... atunci veți intra în Împărătie.”
98. Împărăția Tatălui este asemenea omului care voia să omoare un om de seamă. El a scos sabia din teacă acasă și a străpuns peretele, ca să știe dacă are mâna sigură. Apoi l-a ucis pe omul de seamă."
114. Simon Petru le-a zis: „Să iasă Maria dintre noi, căci femeile nu merită acea viață!” Iisus i-a zis: „Iată că Eu am îndemnat-o să se facă asemenea vouă, ca să devină si ea un duh viu asemenea bărbaților. Căci orice femeie care se va face bărbat va intra în Împărăția cerurilor.”
Evanghelia lui Iuda (180 d.Hr.). Vânzătorul apare ca ucenicul iubit de Isus, care Îi face cel mai mare bine, predându-L autorităților ca sa-L elibereze din închisoarea trupului.
„Lumea a fost facută de doi îngeri: Rebelul și Nebunul. Nebunul a zis: „Să facem om după chipul nostru...”
Evanghelia Mariei Magdalena (200 d.Hr.) se caracterizează prin reflecții mistico-filosofice, ca de exemplu:
„Intreaga Natură, toate creaturile există în interconexiune una față de alta, și ele vor fi resorbite din nou în propriile origini. Căci natura materiei este resorbită în rădăcinile propriei sale naturi. Fie ca cel care are urechi de auzit, să audă.”
„Petru I-a spus Mariei: „Soră, știm că Mântuitorul te-a iubit pe tine mai mult decât pe celelalte femei. Spune-ne cuvintele Sale pe care ți le amintești, și pe care noi nici nu le-am auzit.” Maria le-a raspuns: „Ceea ce vă este ocultat vă va fi dezvăluit.”
Prin însăși natura sa, adevărul se distinge de minciună. Oricine este familiarizat cu evangheliile Bibliei, va recunoaște disonanțele scrierilor apocrife.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu