vineri, 20 august 2010

Tipuri de Ciclism Montan (Mountain Biking)

Cross-Country (XC) - Este cea mai populara forma de ciclism montan si consta in parcurgerea unui anumit traseu ce contine o mare varietate de teren si dificultate. O bicicleta tipica pentru cross-country cantareste 9-13 kg si are o suspensie de 0-12,6 cm (0-5 inch) pe fata si cateodata pe spate. Cursele de cross-country sunt si mai solicitante din punct de vedere fizic, iar pentru a concura la un nivel national sunt necesari ani intregi de experienta. Categoria de biciclete All-mountain (AM) are suspensie pe spate si fata de 12,6-17,7 cm (5-7 inch), componente mai rezistente decat modelele cross-country.

Dirt Jumping (DJ)
- Parcurgerea cu bicicleta a unui traseu format din dealuri de noroi sau pamant, pentru a sari in aer si a obtine acea clipa de imponderabilitate. Tinta este de a ateriza corect. Bicicletele sunt hardtail usoare si mai manevrabile, pentru a executa sarituri complete de 360 grade. Bicicletele sunt mai simple, astfel incat daca se zdrobesc la aterizare sa fie mai putine componente care in desprindere pot accidenta ciclistul.

Downhill (DH)
- Traseul consta doar in teren de coborare. De obicei se ajunge in punctul de varf cu telescaunul sau automobilul, din cauza greutatii mari a bicicletei. Bicicletele au suspensie atat pe fata cat si pe spate, discuri de frana mari si au un cadru mai greu. Datorita traseului abrupt, proba de downhill este una dintre cele mai riscante si mai extreme in mountain biking. Protectia minima consta in genunchiere si casca cu protectie pentru fata si ochelari. Bicicletele downhill cantaresc 15-18 km, iar cele profesioniste ajung si la 14 kg, fiind echipate cu parti din fibra de carbon, suspensie pe aer, cauciucuri fara camere si altele. Cadrele au intre 17,7 si 25 cm (7-10 inch).

Freeride
- Stilul liber include mai multe forme de mountain biking, cu cascadorii si tehnici mai agresive decat la cross-country. Bicicletele pentru stilul liber sunt mai grele si au suspensii mai mari decat la cross-country. Tine de ciclist sa-si echipeze bicicleta pentru un anumit tip de teren sautehnica.

Trials
- Sau executarea unor acrobatii cu ajutorul unor obstacole amenajate special. Aceasta proba necesita un echilibru perfect, iar accentul se pune pe stil, originalitate si tehnica. Bicicletele folosite sunt foarte mici, cu cadrul jos, iar unele nu au nici sa.

Short Cross sau Speed Cross (SC)
- Este o forma noua de mountain biking. Accentul se pune pe viteza, iar traseul are o lungime de la cateva zeci la cateva sute de metri.

 Inspirat de pe turistik

0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu