vineri, 21 mai 2010

Deva, Hunedoara, Simeria, Calan ... un nou oras ? Corvina ?

Oraşele Deva, Hunedoara şi Simeria, plus oraşul Călan, ar putea avea un singur primar din 2012, crede preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ.

Va apărea astfel o conurbaţie cu peste 200.000 de locuitori, care poate fi transformată, din punct de vedere administrativ, în municipiu de rang l. Numele provizoriu al viitoarei conurbaţii, „Corvina”, a fost stabilit încă din anul 2007.


„E nevoie de un oraş mare între Timişoara, Sibiu şi Cluj”
Apariţia unui nou mare oraş al României e facilitată de modificarea Legii privind Planul de amenajare a teritoriului naţional adoptată de Senat, cameră decizională, la începutul săptămânii.

„Vreau ca în 2012 să avem un singur primar al conurbaţiei şi un singur consiliu local. Dacă vor fi şi primării de sector sau nu, rămâne de văzut. Numai de noi mai depinde acum ritmul în care tot procesul continuă. La acest stadiu de dezvoltare a României, e nevoie de un nou oraş mare între Timişoara, Sibiu şi Cluj-Napoca, iar dacă nu facem noi conurbaţia, o vor face cei din Alba-Iulia, împreună cu oraşul Sebeş”, consideră Mircea Moloţ.

Acesta este convins că o entitate administrativă care să reprezinte peste 200.000 de locuitori va avea acces la finanţări mult mai mari pentru proiecte de investiţii. El dă ca exemplu programul de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare pentru care au aplicat în comun Deva şi Hunedoara, program de peste 60 de milioane de euro.

Între timp însă, autorităţile locale mai au de rezolvat câteva probleme importante: realizarea de proiecte clare pentru infrastructură, transport în comun, înfiinţarea unei universităţi de stat şi, mai ales, obţinerea acceptului locuitorilor prin intermediul unui referendum.

Plan de amenajare a teritoriului


Planul hunedorenilor e vechi, dar primele demersuri serioase au început în anul 2005. Proiectul de atunci s-a blocat din pricina lacunelor legislative.

În 2008, CJ Hunedoara a prezentat un plan de amenajare a teritoriului viitoarei conurbaţii şi s-a comandat un plan asemănător care să includă şi oraşul Călan. Distanţele rutiere dintre Deva, Simeria, Hunedoara şi Călan variază între 13 kilometri (Deva - Simeria) şi 30 de kilometri (Deva - Călan) şi se parcurg, fiecare, în cel mult 40 de minute. Mai ales primele trei oraşe, în ultimii 20 de ani, s-au extins fiecare spre celalalte două, astfel încât limitele administrative sunt acum greu de sesizat.

Sursa : www.evz.ro

3 comentarii:

Anonim spunea...

DACIA este numele ce trebuie dat acestui nou oras, noi sunten Daci, aici au fost dintotdeauna dacii, DACIA trebuie sa se numeasca. Nu este destul ca am dat tarii numele cotropritorilor, ar trebuii schimdat in DACIA, acum sa dam numele asupritorilor, noi suntem DACI.

Anonim spunea...

Noi suntem cotropitori

Anonim spunea...

Noi suntem cotripitori

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu